Η τρίτη ηλικία για τους τετράποδους φίλους μας είναι μια ευαίσθητη φάση της ζωής τους. Η ανάγκη τους για τη φροντίδα μας είναι αυξημένη. Όπως και στον άνθρωπο, υπάρχουν κάποια προβλήματα υγείας που εμφανίζονται συχνότερα στους ηλικιωμένους σκύλους και στις ηλικιωμένες γάτες. Οστεοαρθρίτιδα, ανοσοαρθρίτιδα ,μειωμένη όραση και μειωμένη ακοή είναι κάποια από αυτά.
Από τα συχνότερα προβλήματα που εμφανίζουν οι ηλικιωμένοι σκύλοι και οι ηλικιωμένες γάτες είναι η οστεοαρθρίτιδα και η ανοσοαρθρίτιδα. Την οστεοαρθρίτιδα μπορούν να την προκαλέσουν κληρονομικές αρθροπάθειες ,όπως η δυσπλασία του ισχίου ,και οι τραυματικές κακώσεις των ανατομικών στοιχείων της άρθρωσης, όπως η ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου, το εξάρθρημα της επιγονατίδας, τα ενδοαρθρικά κατάγματα κ.α.. Η αιτιολογία για την ανοσοαρθρίτιδα ή ανοσολογική αρθρίτιδα, από την άλλη πλευρά, είναι άγνωστη. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι για κάποιο λόγο, ξεκινάει μια φλεγμονώδης εξεργασία στον αρθρικό υμένα της άρθρωσης. Ένα από τα είδη της ανοσολογικής αρθρίτιδας που μπορεί να εμφανίσουν τα ηλικιωμένα ζώα είναι η ρευματοειδής πολυαρθρίτιδα, όπως και στον άνθρωπο.
Πως μπορούμε να καταλάβουμε ότι το ζώο μας μπορεί να υποφέρει από αρθριτικά? Το συνηθέστερο σύμπτωμα που μας υποπτευτεί ότι ο σκύλος ή η γάτα μας έχει αρθρίτιδα είναι η πρωινή δυσκαμψία ενός ή περισσοτέρων άκρων. Δηλαδή το ζώο κουτσαίνει ένα ή περισσότερα άκρα όταν θα ξυπνήσει το πρωί, ενώ στην πορεία της ημέρας θα πατάει φυσιολογικά το άκρο και η χωλότητα θα έχει εξαφανιστεί. Το ίδιο σύμπτωμα μπορεί να εμφανιστεί και ύστερα από έντονη άσκηση.
Τι μπορούμε ,λοιπόν, να κάνουμε για να βοηθήσουμε το ζώο μας? Το πρωταρχικό όλων είναι να διατηρούμε το βάρος του ζώου στο φυσιολογικό του εύρος. Υπέρβαρα ζώα καταπονούν περισσότερο τις αρθρώσεις τους, επομένως χρειάζεται μείωση και έλεγχος του βάρους τους. Ήπια άσκηση και ιδιαίτερα το κολύμπι ή το αργό καθημερινό περπάτημα ,πρέπει να μπει στη ρουτίνα της ζωής του ζώου σας. Σε περιπτώσεις που το ζώο φαίνεται να υποφέρει έντονα τότε χρειάζεται να επισκεφτείτε τον κτηνίατρο σας ,ώστε να εξετάσει το ζώο σας και να του χορηγηθούν παυσίπονα, αναλόγως της περίπτωσης.
Ένα άλλο σύνηθες πρόβλημα της τρίτης ηλικίας ,ιδιαίτερα στο σκύλο, είναι η σταδιακή απώλεια της όρασης, λόγω καταρράκτη. Καταρράκτης ονομάζεται η θολερότητα του φακού του οφθαλμού και η αιτιολογία που τον προκαλεί ποικίλει. Στα ηλικιωμένα ζώα η κληρονομική προδιάθεση είναι το συνηθέστερο αίτιο. Εμφανίζεται αμφοτερόπλευρη θολερότητα στους οφθαλμούς και σταδιακή εξασθένιση της όρασης. Χρειάζεται επίσκεψη σε ειδικευμένο οφθαλμίατρο κτηνίατρο για να εκτιμήσει το βαθμό εξασθένισης της όρασης και την πρόγνωση του ζώου. Όπως και στον άνθρωπο, σε κάποιες περιπτώσεις ο καταρράκτης μπορεί να χειρουργηθεί. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να έχετε αυξημένη προσοχή και φροντίδα στο ζώο σας, αν αρχίζει να μην βλέπει καλά και να το προφυλάσσετε από αιχμηρές γωνίες ή απροσδόκητα ύψη και έντονους, ξαφνικούς ήχους.
Τέλος, όπως και στους ηλικιωμένους ανθρώπους, έτσι και στους ηλικιωμένους σκύλους και στις ηλικιωμένες γάτες, με την πάροδο της ηλικίας μειώνεται η ακοή. Η απώλειά της ακοής μπορεί να οφείλεται σε βλάβη τους ακουστικού νεύρου ή του κέντρου ρύθμισης ακοής του εγκεφάλου. Μπορεί να οφείλεται ,επίσης, σε βλάβη του τυμπανικού υμένα ή σε ύπαρξη μάζας στο έσω ους. Υποτροπιάζουσες ωτίτιδες ,η φυλή του ζώου κ.α. προδιαθέτουν στην προοδευτική απώλεια της ακοής τους. Χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι η μη ανταπόκριση του ζώου όταν καλείται από τον ιδιοκτήτη του, αδιαφορία σε έντονους ήχους κ.α. Ο κτηνίατρός σας θα σας επιβεβαιώσει την ύπαρξη της κατάστασης. Όπως και με την απώλεια της όρασης , έτσι και στην απώλεια της ακοής χρειάζεται να είστε προσεκτικοί και προνοητικοί με το ζώο σας, ώστε να μην υπάρξει ατύχημα.
Εν κατακλείδι, τα προβλήματα υγείας που μπορεί να εμφανίσουν οι τετράποδοι φίλοι μας στο προχωρημένο της ηλικίας τους είναι πολλά. Η αγάπη και η αφοσίωσή σας σε αυτούς , θα βοηθήσει στην πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση των διαφόρων θεμάτων υγείας. Προληπτική ετήσια επίσκεψη στο κτηνίατρό σας και ετήσιες αιματολογικές εξετάσεις, θα βοηθήσουν στην ευζωία του κατοικίδιου σας.
Kτηνίατρος Λυδία Μεντζικώφ
(www.petmedicalcare.gr)